Municipal Library in Sant Vicenç de Castellet

Municipal Library in Sant Vicenç de Castellet

Finished 2014

We conceived the building in two separate volumes that converge on the main stairway, true center of the building, from which one can appreciate the different spaces of the library due to its transparency.

The ventilated facade and the motorized shades protection on the west opening prevent direct sunlight from reaching the library; this allowed us to reach B level energetic efficiency.

Lili Bonmatí

Care home for people with intellectual disabilities in Gurb

Care home for people with intellectual disabilities in Gurb

Finished 2012

The building has been designed in a F shape with its 4 living units located on the branches, spread over its two floors. This configuration of rooms generates a central patio facing south that will provide the inhabitants with a quiet outdoor living space.

Lili Bonmatí

Housing development 'Les Terrasses de Palamós'

Housing development 'Les Terrasses de Palamós'

In construction

A project for 80 family-dwellings consisting on three buildings with a community area. The organic shape of the terraces blurs the original volume of the building and gives it a second skin, protecting it from the sun.

B\TA

Home for the Elderly 'El Mirador' in Mataró

Home for the Elderly 'El Mirador' in Mataró

Finished 2008

Care home (126 p.) and day center (25 p.) for senior citizens in Mataró. The building is conceived as an assortment of volumes that adapts to the topography of the terrain. The floor, designed in a comb shape, with one main axis and four smaller volumes. The main hallway leads into patios that connect the four volumes, creating small outdoor living spaces for residents.

Nowadays, this care home is a reference center in the implementation of the Person Centered Care and it is managed by GRUP VL.

B\TA

Housing development 'Cala S'Alguer'

Housing development 'Cala S'Alguer'

In construction

Two buildings set in a unique place in la Costa Brava, surrounded by stunning nature and close to the sea. Mediterranean architecture as a backdrop in a magnificent environment. Integrative architecture, designed to enjoy the landscape of the charming Catalan coast.

B\TA

Restoration of the 'Hivernacle' in la Ciutadella, Barcelona

Restoration of the 'Hivernacle' in la Ciutadella, Barcelona

Work in progress

The project starts with an exhaustive study of the historical and architectural evolution of the building with old photographs, test cuts of the construction and with the color study of the greenhouse, made at the time of its inauguration, in 1888.

The project comprehends the restorations of the whole building: its interior structure, the ironwork, the channels and drains, and, finally, its interior and exterior decorations, based on the recreation of the floral decorations that have been discovered.

B\TA

Restoration and expansion of a housing building in Passeig de Sant Joan, Barcelona

Restoration and expansion of a housing building in Passeig de Sant Joan, Barcelona

Finished 2016

This restoration project has been able to bring back to life an old building that treasured great heritage values. That would not have been possible without the work of great craftsmen that have recovered ‘Nolla’ ceramic flooring, ceilings with its original moldings, as well as, interior and exterior joinery. The extra floors have been constructed with KLH wood structures.

Lozacar

Home for the Elderly in Sant Joan Despí

Home for the Elderly in Sant Joan Despí

Finished 2005

Care home (117 p.) and day center (25 p.) for senior citizens. The building is defined by three volumes connected by a core where the vertical access and control areas are located. The building finished its construction in 2005. However, in 2014, a remodeling of the floors was designed to create smaller living units which have allowed the implementation of the Person Centered Care.

B\TA

Restoration of a building in Carrer Sant Ramon in Ciutat Vella, Barcelona

Restoration of a building in Carrer Sant Ramon in Ciutat Vella, Barcelona

Finished 2017

This project that intervenes both in the private and common areas, seeks to enhance the characteristic structural system consisting on wooden joists, ceramic vaults and load-bearing walls; and to consolidate the building, maintaining its same scheme, adopting the same solution for all the floors and minimizing the loads to avoid having to intervene in the foundation.

Two kinds of interventions have been made depending on the conditions of the structure: reinforcement of the floors using laminated wood panels connecting them to the joists and the load-bearing walls and demolition of the floors with severe pathologies and replacement of those with new floors made of laminated wood panels secured to the walls.

Albert Trepat Pérez