BLOC

ARQUITECTURA PER A GENT GRAN (1): L’ESTAT DE LA QÜESTIÓ

¿Com s’ha de plantejar un projecte d’edifici que ha de contenir espais per a la vida de la gent gran?

Penso sovint que l’arquitectura que s’ha fet fins ara per a la gent gran al nostre país ha tingut en compte moltes coses tret de la més important: les persones. En general, tant a la universitat com al Col•legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) s’explica que l’ensenyament i el desenvolupament de la professió d’arquitecte es basen en la combinació d’una disciplina humanística i una altra de tècnica. Però la veritat és que moltes vegades els arquitectes no sabem exactament quines necessitats tenen les persones per a les quals hem fet un edifici, sobretot si es tracta de gent gran.

L’arquitectura ha de considerar molts factors, com ara les normes urbanístiques, les tècniques, l’orientació, les vistes, el clima i l’estètica, entre altres. Molts dels edificis que s’han construït les darreres dècades són imponents i fins i tot poden funcionar molt correctament des del punt de vista tècnic, però s’han concebut tenint en compte uns inputs basats en l’estètica i en els conceptes buit-ple, lleugeresa-pes, llum-foscor, contrast-claredat, etcètera. I d’altra banda, s’han gestat a partir d’un programa funcional estandaritzat que mai no s’ha posat en qüestió per part dels arquitectes. Podríem plantejar-nos si el model públic de residència per a gent gran ha de disposar o no d’aquest programa, però això hauria de ser motiu d’un altre post.

El cas és que el model assistencial que s’ha desenvolupat al nostre país els darrers anys ha estat l’hospitalari. Es tracta d’un model que es fonamenta en unitats d’internament –el nom em sembla especialment desafortunat— d’entre trenta i quaranta llits cadascuna, és a dir, entre noranta i cent cinquanta llit en conjunt. Els centres tenen tres o quatre unitats i això els permet una economia d’escala que n’afavoreix la gestió. Aquest model és una evolució de les macroresidències públiques de mitjans del segle passat, que eren edificis amb capacitat de gairebé dues-centes places, distribuïdes en plantes-pis mentre els espais de convivència i de serveis quedaven a la planta baixa.

Qui ha de tenir el model clar és el client, públic o privat, sense el qual els professionals no fem més que teoria. Però quan entrem en l’àmbit de l’arquitectura, si tenim una certa inquietud, ens hem de posar en la pell de les persones per a les quals fem la feina i tenir molt en compte els aspectes funcionals que permetin aportar al client idees que afavoreixin l’atenció de la gent gran. Els arquitectes no podem defugir el debat sobre el model assistencial. De fet, som una part molt important en el procés per millorar el benestar de les persones que estan en la fase final de la seva vida: som responsables de l’entorn, de l’espai físic en què hauran de viure els últims anys. I això ens hauria de motivar.

Reivindico, doncs, la funció de l’arquitecte no només com la pròpia del tècnic expert que sap com s’han de dissenyar i construir els edificis, sinó també com la del professional capaç de saber com han de funcionar per a les persones que l’han de fer servir: els usuaris i els treballadors.

Per tant, hem de començar a plantejar-nos els aspectes funcionals dels edificis, i el primer pas és mirar què es fa als llocs més avançats del món en aquest àmbit. A països com França, Alemanya, el Regne Unit, els Estats Units, Dinamarca i els països nòrdics s’aplica el model conegut com a housing, que es basa en el propòsit que les persones grans puguin continuar vivint com a casa, fins i tot en cas de dependència. Si considerem la situació al nostre país, això sembla una quimera, però és, probablement, l’avenç més gran que s’ha fet fins ara en l’atenció geriàtrica, i els arquitectes no hi hem de quedar al marge.

Podem parlar d’una revolució en aquest camp perquè el repte de posar en marxa un sistema de vida com a casa és molt difícil. Però els professionals de l’arquitectura tenim els coneixements tècnics necessaris per projectar edificis que responguin a les necessitats dels grans i de les persones que en tenen cura. Per això podem aglutinar el coneixement i les idees que puguin aportar els altres professionals relacionats directament i indirectament amb aquest camp. Ho podem fer i tenim la responsabilitat de fer-ho.

Deixa una resposta

Current day month ye@r *